ACRON bestuursupdate

 In Nieuws

De toekomst van de data verzameling bij klinisch onderzoek; bepaald niet saai.

Traditioneel klinisch geneesmiddelenonderzoek verzameld voornamelijk data in de fase 1 klinieken en ziekenhuizen: bed side dus. Dat is een groot contrast met het daadwerkelijk gebruik van geneesmiddelen; niet in klinieken maar gewoon thuis. En daar knelt de schoen. De omstandigheden van het genereren van data in klinische studies staat veelal veraf van de “real world”.

Een van de methodes om het ontwerp van klinische studies aan te passen aan de huidige eisen is het verzamelen van “real world data” met behulp van wearables. De ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefoons, app en gadgets die op het lichaam kunnen worden gedragen gaat snel. Longfunctie, bloeddruk, vragenlijsten, mobiliteit, maar ook het niveau van sociale activiteit is prima op afstand te beoordelen terwijl de deelnemer aan het onderzoek niet is opgenomen maar gewoon thuis is of aan het werk. Daarnaast kunnen mobiel tools compliance van het gebruik van geneesmiddelen prima monitoren.

Met dit actuele thema in het achterhoofd organiseert de ACRON haar voorjaarsymposium op 20 juni met sprekers die hun sporen hebben verdient op de werkvloer van klinisch geneesmiddelenonderzoek. Ik nodig u allen uit.

Rob Zuiker
Vice voorzitter en penningmeester ACRON

 

Recent Posts