Leden aan het woord: Bart Scheerder, Senior Consultant Biobanking

 In Nieuws

De ACRON wil graag meer bekendheid creëren rond het werk wat door haar leden wordt uitgevoerd. Wat gebeurt er in een CRO? Welke functies zijn er en wat zijn de carrièreperspectieven? Elke nieuwsbrief komt een andere medewerker, van een ander bedrijf aan het woord.

Naam: Bart Scheerder

Bedrijf: BiKE (Biobank / cohort studies Knowledge and Expertise center)

Functienaam: Senior Consultant Biobanking

 

Waar werk je en wat houdt je functie in?

BiKE is een samenwerking van het UMCG en Lifelines. Internationaal heeft Groningen een uitstekende reputatie op het gebied van grootschalige populatie cohorten en biobanken. BiKE ontwikkelt samenwerkingen met bedrijven en kennisinstellingen op dit terrein. Dit kan in de vorm van gezamenlijke researchprojecten maar ook in de vorm van consultancy rond het opzetten of optimaliseren van een cohort.

Mijn functie heeft twee kanten. De consultancy activiteiten voor klanten bestaan vaak uit het doorlichten van een organisatie en gerichte verbeteringen en optimalisaties doorvoeren. Ook het optimaliseren van het gebruik van de data en lichaamsmaterialen is vaker dan niet een verbeterpunt bij deze organisaties.

De andere kant van mijn functie is het verbinden van partijen rondom het thema cohort studies / biobanken. Dit zijn veelal onderzoekers die naar partners zoeken in het bedrijfsleven, of onderzoeksgroepen die internationale samenwerkingen zoeken. Hiervoor ben ik regelmatig in het buitenland te vinden (op het moment van schrijven bungel ik 10km boven de Atlantische Oceaan).

Wat is volgens jou de grootste toegevoegde waarde van jou/jouw bedrijf aan klinisch onderzoek in Nederland?

De kennis en expertise op het gebied van biobanken wereldwijd etaleren en daarmee bedrijven en kennisinstellingen bewegen om met hun onderzoek naar Nederland te komen. Daarnaast levert het delen van de kennis en expertise ook een bijdrage aan de overall kwaliteit van biobanken in Nederland.

Wat zijn de carrière perspectieven en mogelijkheden voor mensen in jouw functie?

BiKE is een kleine organisatie dus doorgroeien zit er niet bij. Anderzijds bouw je in korte tijd een geweldig internationaal netwerk op wat natuurlijk ook weer volop kansen biedt. Daarnaast komen er regelmatig interessante projecten voorbij waarin je ook een rol zou kunnen pakken.

Wat is voor jouw werk de grootste uitdaging bij de uitvoering klinisch onderzoek in Nederland?

Onderzoek doen blijft mensenwerk. Als we met elkaar vertrouwen als uitgangspunt zouden kunnen nemen en primair zouden zoeken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden dan zou er denk ik nog veel meer en veel sneller baanbrekend onderzoek gebeuren in Nederland.

Wat verwacht je van de ACRON?

Wat ik handig vind van de ACRON is dat er verschillende signalen vanuit de markt mijn kant op komen. Ik hoef niet overal een vinger aan de pols te houden om geïnformeerd te blijven. Verder kunnen we door samen op te trekken veranderingen op macro niveau realiseren. ACRON praat mee over hoe we Nederland optimaal kunnen inrichten voor het doen van klinisch onderzoek.

Recent Posts