Leden aan het woord: Marjolijn Tol, Project Manager/srCRA – The Clinical Company

 In Nieuws

De ACRON wil graag meer bekendheid creëren rond het werk wat door haar leden wordt uitgevoerd. Wat gebeurt er in een CRO? Welke functies zijn er en wat zijn de carrièreperspectieven? Elke nieuwsbrief komt een andere medewerker, van een ander bedrijf aan het woord.

Naam: Marjolijn Tol
Bedrijf: The Clinical Company
Functienaam: Project Manager/srCRA

 

Wie ben je, waar werk je, wat is jouw functie? Wat houd dat in?
Mijn naam is Marjolijn Tol. Ik ben geboren en getogen in Volendam. Na mijn studie Medische Biologie aan de Universtiteit van Amsterdam ben ik in 2001 als CRA bij een grote farmaceut de wereld van Klinisch Onderzoek ingestroomd. Inmiddels ben ik wat arbeids-avonturen verder en sinds 1 jaar werkzaam als srCRA/Project Manager op de ‘Projects’ afdeling van The Clinical Company.

The Clinical Company is een bedrijf dat in zowel België als Nederland is gevestigd. De diensten die we aanbieden kunnen opgedeeld worden in een ‘People’ afdeling en een ‘Projects’ afdeling. De ‘People’ afdeling is voor zowel recruitment als detachering van het juiste klinische personeel. Iedereen binnen ‘Projects’ werkt  voor de uitvoer van een reeks aan Clinical Research Services, die variëren van de uitvoer van een gehele studie tot alleen de safety afhandeling van een studie.

Mijn functie omvat eigenlijk alle facetten van het klinisch onderzoek. Ik heb bijvoorbeeld projecten waarbij ik alleen de contracten tussen de sponsors en de onderzoekscentra verzorg. Hierbij is het belangrijk om goed contact met de sites te hebben, mogelijke vertragende factoren alvast van tevoren in te schatten en zowel aan de kant van de sites en de sponsor openstaande acties op te volgen. Ook werk ik op een project waarbij ik als Project Manager betrokken ben bij de uitvoer van een onderzoek in Nederland, Verenigd Koninkrijk en België. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende landen, bijvoorbeeld in de wijze van het behalen van goedkeuring voor de uitvoer van een studie, de opstart van verschillende sites, het finaliseren van een site agreement en de verdeling van de onderzoekstaken. Dit maakt het heel uitdagend. Gelukkig hebben we een goed en ervaren team en werken we samen om alles in de juiste banen te leiden.

Om de variatie compleet te maken, heb ik tevens werkzaamheden als ‘secondary screener’. Hiervoor contacteer ik mensen die zich via een website hebben opgegeven voor mogelijke deelname aan een klinische studie, om te controleren of ze wel echt mogelijk geschikt zijn voor de studie en om uit te leggen wat het precies inhoudt.

Wat is volgens jou de grootste toegevoegde waarde van jou/jouw bedrijf aan klinisch onderzoek in Nederland?
The Clinical Company is een groeiend bedrijf met mensen die zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken. We hebben ervaring in huis met betrekking tot alles wat klinisch onderzoek betreft. Ik vind het dan ook leuk om die ervaring lokaal te kunnen toepassen. Ook houden we van uitdagingen en streven we altijd naar het beste resultaat voor onze projecten. De meerwaarde zit hem vooral in ons sterke, hechte team. We weten van elkaar wat de specialisaties zijn en de deuren staan altijd open als je advies of een sparring partner nodig hebt.

Wat zijn de carrière perspectieven en mogelijkheden voor mensen in jouw functie?
Persoonlijke groei is heel belangrijk binnen The Clinical Company. Zoals in de meeste bedrijven is er een jaarlijkse evaluatie. Bij ons wordt hierbij dan vooral aandacht geschonken aan persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden. Indien er behoefte is aan training wordt daar gehoor aan gegeven. Wanneer je als CRA binnenkomt, is er de mogelijkheid door te groeien naar Senior CRA en vervolgens Project Manager. Maar er is niet alleen groei in de ‘hoogte’. Ook in de breedte kun je je goed ontwikkelen. De projecten die we doen vinden op allerlei verschillende therapeutische gebieden plaats. Hierdoor blijft je medische kennis groeien. Ook zorgt het uitvoeren van zoveel taken binnen een klinische studie ervoor dat je altijd op de hoogte moet blijven van de ontwikkelingen binnen de regelgeving. Bovendien kun je van het omgaan met heel veel verschillende mensen vanuit allerlei verschillende functies heel veel leren.

Wat is voor jouw werk de grootste uitdaging bij de uitvoering klinisch onderzoek in Nederland?
In Nederland is heel veel al heel goed geregeld. We hebben hele goede systemen en regels voor snelle voortgang, met daarbij templates voor standaard contracten, patiënten informatie formulieren en indieningsbrieven. Hierdoor is het mogelijk om een studie steeds sneller klaar te stomen voor indiening en wordt dit vaak ook snel geregeld. Wat vaak de meest vertragende factor is, is het contract. De oorzaak hiervoor is vooral het budget, maar ik merk dat de nieuwe GDPR richtlijn op dit moment ook voor veel discussie zorgt. Wat betreft het budget merk ik vaak dat er in Nederland steeds hogere bedragen worden gevraagd en dat vaak voor kostenposten die in andere landen niet eens worden vermeld. Bijvoorbeeld kosten voor de monitorvisite, of voor de audit. Bij sommige sites worden er, naast de tijd die per visite per procedure zouden worden betaald, ook nog eens uren per onderzoeker/studiecoördinator gerekend voor die gehele visite. Hier bovenop worden dan weer overhead kosten gerekend. Ook zijn de apotheekkosten in Nederland vaak vrij hoog. Ik begrijp dat deze kosten reëel zijn voor de betreffende centra. Maar af en toe ben ik bang dat een sponsor ons mooie land, waarin de kwaliteit van onderzoek altijd hoog is, toch een keer gaat overslaan.

Een ander belangrijke mijlpaal binnen mijn werk is het starten van de inclusie van patiënten en het behalen van het vooropgestelde aantal dat door onze centra voor de studie was toegezegd. Ook hierbij is het van belang goed te blijven communiceren en mogelijke problemen tijdig te identificeren. Ook creatief zijn met het vinden van manieren om deze inclusie te stimuleren is dan belangrijk.

Wat verwacht je van de ACRON?
Ik hoop dat ACRON een rol kan spelen bij het behouden van de concurrerende positie van Nederland binnen het klinisch onderzoek in de wereld, zodat er een blijvende toestroom is van onderzoeksprojecten. Eveneens is een open klimaat belangrijk zodat de discussie levendig wordt gehouden tussen de verschillende partijen in klinisch onderzoek. Vanuit mijn ervaring van werken bij een farmaceut heb ik ondervonden dat de samenwerking met CRO’s niet altijd als even vlot wordt ervaren. Ik hoop dat ACRON hierin verbetering kan brengen.

 

 

Recent Posts