Leden aan het woord: Tessa Hendrickx, Study Start Up Associate (SSUA) – ICON Clinical Research

 In Nieuws

De ACRON wil graag meer bekendheid creëren rond het werk wat door haar leden wordt uitgevoerd. Wat gebeurt er in een CRO? Welke functies zijn er en wat zijn de carrièreperspectieven? Elke nieuwsbrief komt een andere medewerker, van een ander bedrijf aan het woord.

Naam: Tesssa Hendrickx
Bedrijf: ICON Clinical Research
Functienaam: Study Start Up Associate (SSUA)

 

Wie ben je, waar werk je, wat is jouw functie? Wat houd dat in?
Ik ben Tessa Hendrickx en werkzaam als SSUA bij ICON Clinical Research waar ik nu een krappe 2 jaar werk. Na mijn studie ben ik eerst bij een andere CRO gestart waar ik in januari 2016 een soortgelijke functie had. Het werk van een SSUA bij ICON is erg dynamisch en gedreven door strakke tijdslijnen. Je bent als het ware een spin in het web. In mijn werk moet ik ervoor zorgen dat alles gereed is om een nieuwe klinische studie te starten in Nederland en patiënten kunnen worden behandeld. Dit houdt in dat er goedkeuring van een ethische commissie en bevoegde instantie moet zijn, evenals het geschikt maken van een patiënteninformatieformulier. Deze moet voldoen aan Nederlandse regelgeving. Verder faciliteer ik contract en budget onderhandelingen tussen onze klanten en de centra en artsen die deelnemen. Nadat dit allemaal is geregeld stel ik nog een pakket samen van (getekende) documenten welke benodigd zijn om een onderzoeksmiddel vrij te geven aan een deelnemend centrum.

Wat het werk voor mij zo leuk maakt is het dynamische karakter. Er gebeurt altijd wel wat en dan moet je je weer kunnen aanpassen, her-evalueren en je prioriteiten opnieuw stellen. Hierdoor wordt het nooit saai.

Wat is volgens jou de grootste toegevoegde waarde van jou/jouw bedrijf aan klinisch onderzoek in Nederland?
Omdat wij als ICON Clinical Research de expertise hebben in lokale processen van veel verschillende landen, maakt dit het een opdrachtgever gemakkelijker om een studie in veel verschillende landen op te starten. Door meerdere landen te betrekken bij studies kunnen er op een kortere termijn veel patiënten geïncludeerd worden. Hiermee kunnen we niet alleen de wetenschap verrijken maar waar ook de patiënten (hopelijk) baat hebben.

Wat zijn de carrière perspectieven en mogelijkheden voor mensen in jouw functie?
Ik werk nu op lokaal niveau met het opstarten van klinische studies in Nederland. Ik kan doorgroeien in mijn huidige functie door meer vlieguren te maken en meer ervaring op te doen. Om door te groeien binnen de opstartfase van een studie zou ik bijvoorbeeld naar een lead functie toe kunnen groeien. Dan stuur je medewerkers in allerlei landen aan die de SSUA rol (mijn huidige functie) hebben. Mocht je een andere fase interessanter vinden kan je ook switchen naar bijvoorbeeld een CRA (Clinical Research Associate zoals mijn collega in een eerdere editie heeft beschreven). Denk hierbij aan de fase vooraf gaand aan opstart (de selectie van centra die kunnen deelnemen aan nieuwe studies), maar ook de onderhoudsfase die start vanaf dat een centrum patiënten kan includeren tot aan het sluiten van de studie.

Wat is voor jouw werk de grootste uitdaging bij de uitvoering klinisch onderzoek in Nederland? 
De grootste uitdaging is om tijdslijnen kort te houden en daarbij alle belanghebbende (de klant, de arts, maar ook zeker de patiënt) tevreden te houden. Flexibiliteit speelt daar een grote rol in. Het kan zomaar gebeuren dat er ineens aanpassingen worden gedaan in een protocol, een patiënteninformatieformulier of welk ander document dan ook. Soms moeten we deze wijzigingen snel doorvoeren om alsnog een klinische studie zo snel mogelijk op te starten. Nu zijn wij bijvoorbeeld erg druk geweest met de veranderingen door de invoering van de AVG en de Brexit, maar dit mag natuurlijk geen effect hebben op andere opstartende studies.

Als je je flexibel kan opstellen dan zal dit in je voordeel werken omdat je kunt meebewegen met de behoeften van de klant, arts en patiënt in deze deadline gebonden omgeving.

Wat verwacht je van de ACRON?
De branche met klinische studies wordt constant onderworpen aan veranderingen. Zo hebben we in 2018 de AVG invoering meegemaakt en een Brexit. In de nabije toekomst zullen we te maken krijgen met de EU-portaal ECTR die naar waarschijnlijkheid in 2020 zal ingaan. Dit is een grote procedure verandering. De ECTR stuurgroep van de ACRON zal hier dan ook op moeten inspelen om zo niet alleen ziekenhuizen en farmaceuten maar ook CRO’s optimaal voor te bereiden.

Recent Posts