Mag ik u even voorstellen aan: Fase I werkgroep

 In Nieuws

Ruim een jaar geleden ben ik aangetreden als lid van het ACRON bestuur. Naast mijn functie als penningmeester ben ik lid van de fase 1 werkgroep die verder bestaat uit: Izaak den Daas (Director Patient Studies, QPS), Rick Nijssen (Senior Director of Clinical Research Services, PRA Health Sciences) en Pierre Peeters (Chief Operations Officer, CHDR).

De werkgroep heeft geen vast vergaderschema maar weet elkaar goed te vinden als een gemeenschappelijk onderwerp zich aandient. Recente voorbeelden zijn de introductie van Verified Clinical trials (VCT) als vervanging van het verouderde VIP check; het systeem waarmee CRO’s in Nederland, België en Duitsland waken voor gelijktijdig of te vaak deelnemen door vrijwilligers aan klinisch geneesmiddelenonderzoek. Daarnaast heeft de werkgroep een bijdragen geleverd aan het bidbook; een initiatief van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen om buitenlandse biofarmaceutische bedrijven te motiveren om zich in Nederland te vestigen.

Een belangrijk element van de fase 1 werkgroep is haar lidmaatschap sinds 2017 van de EUFEMED (www.eufemed.eu), een samenwerkingsorgaan van Europese organisaties op het gebeid van klinisch farmacologie. Izaak den Daas, lid van de fase 1 werkgroep is tevens penningmeester van de EUFEMED. Naast andere activiteiten organiseerde de EUFEMED in september 2018 een forum over de introductie van de EMA richtlijn voor vroeg klinisch onderzoek en in mei van dit jaar zal een groot congres worden georganiseerd in Lyon met als naam: The Changing Landscape of Early Medicines Development: Be Prepared! Een tweedaags congres met wetenschappelijke sessies, interactieve workshops en paneldiscussies over vroege fase onderzoek in Europa.

Het leuke aan mijn lidmaatschap aan de fase 1 werkgroep zijn de contacten met collega’s buiten mijn directe eigen werkomgeving. Daarnaast zijn de onderwerpen die worden besproken interessant omdat deze verder gaan dan mijn dagelijkse werkzaamheden bij het CHD en een goed inzicht geven in de dynamische wereld van vroege fase onderzoek.

Rob Zuiker
CHDR

 

Recent Posts