Nederland als brug naar de EU voor Japanse innovaties

 In Nieuws

Door Bart Scheerder

Hugo de Jonge was twee weken geleden in Japan op bezoek om kennis te nemen hoe zij omgaan met hun vergrijzende bevolking. In Japan worden burgers gemiddeld het oudst. Daarbij worden vrouwen aanzienlijk ouder dan mannen (scheelt gemiddeld zes jaar!) en is de arbeidsparticipatie van vrouwen laag. Met andere woorden, de zorg organiseren en betaalbaar houden daar is uitdagend… De Japanse overheid zet sterk in op technologie zoals AI en robotica om deze uitdaging tegemoet te treden. Nederland als innovatief onderzoeksland wil daar natuurlijk graag op inhaken en daarom was er met Hugo de Jonge ook een handelsmissie mee, georganiseerd door de Task Force Health Care (tfhc.nl) waar ik de rol van business delegation leader mocht vervullen. We hebben veel gezien van de zorg en hebben innovatieve bedrijven bezocht. Ze doen daar een aantal dingen heel goed, maar kunnen ook veel van ons opsteken dus daar liggen kansen.

De week daarvoor was de BioJapan, een driedaagse ‘bio’ waar nagenoeg alle relevante biotech, medtech en farma bedrijven van Japan komen en beschikbaar zijn voor matchmaking via een partnering systeem. Er zijn daarbij veel bedrijven die zoeken naar onderzoekspartners in Europa voor het vergroten van hun markt, en daarbij is Nederland natuurlijk bij uitstek geschikt om dat onderzoek te laten uitvoeren. Ook hier liggen veel kansen.

Om onze kansen te kunnen verzilveren moeten we zorgen dat we klaar zijn om al deze bedrijven met hun innovatieve producten naar Nederland te halen om zich hier te vestigen of tenminste om hier hun innovatieve behandelingen te laten testen en valideren. We zijn in een breed verband onder leiding van de DCRF bezig om knelpunten aan te pakken die ons belemmeren om dit te doen. Daar is de ACRON dus hard voor bezig! Aanmelden als vrijwilliger kan via info@acron.nl!

Recent Posts