ACRON denkt mee over pijnpunten, vraagstukken en oplossingen tijdens FIGON DMD

 In Nieuws

De FIGON bevordert de interacties tussen de spelers in het veld die betrokken zijn bij geneesmiddelenonderzoek, zoals wetenschappelijks, bedrijfsleven en overheid. Een belangrijke activiteit van de FIGON zijn de jaarlijkse Dutch Medicine Days die dit jaar op 23 en 24 september werden gehouden in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Het thema dit jaar ging over innovatie in farmacologisch en farmacotherapeutisch onderzoek. Als het gaat om innovaties loopt Nederland in voorop in een aantal gebieden. Volgens sommigen kan Nederland zelfs een leidende rol spelen in Europa als het gaat om geneesmiddelenontwikkeling. Maar is dat wel zo, en wat is daar voor nodig?

Namens de ACRON was Bart Scheerder (uiterst rechts op de foto) onderdeel van een panel dat onder leiding van Adam Cohen (CHDR) met het aanwezige publiek in gesprek ging over hoe we Nederland tot Europees koploper kunnen maken voor het klinisch onderzoek. Het panel bestond verder nog uit Guido Rasi, Executive Director van de EMA, Elizabeth Vroom (Patiënten platform Eurordis), Bert Leufkens (Hoogleraar regulatory science), Carla Vos (Vereniging innovatieve geneesmiddelen).

Het gesprek moest initieel wat op gang komen, waarbij er verschillende beleefdheden uitgewisseld werden. Er moeten minder regels, punt. Het moet sneller, punt. We moeten meer samenwerken, punt. Echter, naarmate het uur vorderde kwamen steeds meer fundamentele pijnpunten op tafel. Samenwerking in de keten, met de regulators en sponsoren, om zaken echt anders te gaan doen. Maar hoe doe je dat dan? Patiënten beter betrekken bij het ontwerp en uitvoering van het onderzoek. Maar hoe doe je dat dan? We moeten data op efficiëntere wijze verzamelen en meer gebruik maken van real world data. Maar hoe doe je dat dan?

Veel vragen bleven onbeantwoord, maar dat hoeft niet perse erg te zijn. We hebben met elkaar vastgesteld wat de problemen zijn. Binnen de DCRF weten we elkaar te vinden en gaan we ook hiermee aan de slag, daar binnenkort meer over! Wil jij helpen met werken aan oplossingen? We zoeken naar ACRON leden die tijd willen vrijmaken om een paar kritische pijnpunten uit de wereld (lees: Nederland) te werken, aanmelden kan via voorzitter@acron.nl.

Recent Posts