Presentaties ACRON Symposium “Digitalisering in de Zorg”

 In Nieuws

Eindelijk mocht het weer en konden we op 1 november j.l. een symposium organiseren met als titel “Digitalisering in de Zorg.”

Op de mooie locatie; het Anatomiegebouw in Utrecht, werden 80 deelnemers ontvangen met een heerlijke lunch, waarna Bart Scheerder (voorzitter van de ACRON en dagvoorzitter van deze bijeenkomst) het symposium opende.

Als eerste spreker gaf Adam Cohen (Hoogleraar klinisch farmacologie en Adviseur voor de RvB van het Centre for Human Drug Research) een presentatie met als titel “Moderne eindpunten zijn de sleutel voor de onvermijdelijke trasitie naar waarde gedreven trials”. Eén van de zaken die hij besprak was dat klinische onderzoeken tegenwoordig enorm duur zijn. Maar wat is duur? Prijzen van klinische onderzoeken zijn 106 keer duurder geworden, dan wij zouden verwachten volgens de inflatie. Het gebruik van digitalisering in de zorg kan dus effect hebben. Op korte termijn betaal je veel, maar dit verdien je gedurende het onderzoek terug.

Vervolgens gaf Thomas Kissner (Chief Technology Officer (CTO) – Head of DM /PV / IT, GCP-Service) een presentatie “Make more out of your clinical data collection”. Zijn focus was gericht op hoe etechnische innovaties en de daarbij behorende e-tools zoals CTMS, eTMF/eISF, EDC, ePRO and RBM/CSM (Risk Based Monitoring/Centralized Statistical Monitoring) een impact hebben op klinisch onderzoek en hoe dit de transparantie verhoogt naar onze sponsors/klanten.

Na een korte pauze nam Terttu Haring (Head of Clinical Innovation Office Clinical Sciences & Operations, Sanofi) ons mee in haar presentatie “Digital innovation for clinical trials” en de waarde hiervan. Van digitale traditionele eindpunten tot nieuwe digitale eindpunten. Uiteindelijk zal het de lasten van de patiënt verminderen, reële data verzamelen, het studie design supporten en de patiënt ondersteunen.

Terttu Haring (nog niet toegezegd om presentatie te delen)

Eric Klaver (DCT Regulatory Director, IQVIA) nam ons mee in een presentatie “Decentralized clinical trials: facts & myths”. Alles met betrekking tot decentralized clinical trials waarin het draait om de patiënt. Is het een tech oplossing of niet? We verzamelen steeds meer digitale data. Privacy staat hierbij voorop en is niet altijd even makkelijk te waarborgen. Dit is per decentralized clinical trial verschillend geregeld. We zien een verbetering in een aantal gevallen, met name in de tijdslijnen tussen First Patient In en Last Patient Out, maar ook de ziekenhuizen die geen patiënten hebben. De protocol deviation rates zijn ook verminderd.

Als laatste spreker nam Stan van Belkum (Algemeen secretaris/directeur, CCMO) ons mee in zijn presentatie “Digitaliseren in de zorg –  de blik vanuit Europa”. Dit gaat dan niet alleen om het centraal indienen via de eCTR maar de EU heeft een initiatief ACT EU (Accelerating Clinical Trials in the EU). De doelstellingen van dit initiatief zijn: het ondersteunen van grote, multinationale studies, het faciliteren van scientific advice, een uniforme Europese aanpak en zorgen dat alle stakeholders aan boord zijn. Het plan is om het eerste adviesrapport in het 4e kwartaal van 2022 te publiceren.

Na alle presentaties namen de sprekers plaats in het panel voor een paneldiscussie geleid door Tjeerd Breij en Ingeborg Boddeke. Het panel en de bezoekers konden, door middel van de gekleurde kaarten groen (eens), geel (gedeeltelijk mee eens), blauw (geen mening) en oranje (oneens) op te steken, hun mening geven. Waarna het zeer geslaagde symposium werd afgesloten met een borrel.

Recent Posts