Haalt Schippers de EMA naar Nederland?

 In Nieuws

Minister Schippers van VWS, vergezeld door Wouter Bos, bestuursvoorzitter VUmc en de Amsterdamse wethouder Kajsa Olongren brachten vorige week een bezoekje aan Brussel. Dit ter gelegenheid om een bidbook te presenteren om de European Medicines Agency (EMA) naar Nederland te halen.

De EMA zit nu nog in Londen, maar zal daar vanwege de Brexit vertrekken.

‘Nederland is een serieuze top drie kandidaat voor dit agentschap’, zegt Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat ons kabinet dit goed weet over te brengen. We zijn een kennisland met een uitstekende technologische en fysieke infrastructuur en hoogwaardig geneesmiddelenonderzoek. Bovendien is ons land sterk gericht op innovatie. Kijk bijvoorbeeld naar de bloei van de biotechsector.’ Er zijn veel kapers op de kust, maar ik heb veel vertrouwen in de Nederlandse presentatie en kandidaatstelling’, volgens Schouw.

Het CBG, het Nederlandse onderdeel van de EMA, is al jaren een buitengewoon actief lid van het Europese agentschap. Dat vertelde medisch oncoloog Jan Schellens (Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis) op BNR Nieuwsradio. ‘We hebben veel credits opgebouwd binnen de EMA’, aldus Schellens. Hij zat jarenlang in het CBG, en kent het Europese agentschap daardoor goed. ‘Amsterdam is een stad met veel allure en een prima bereikbaarheid. En Nederland scoort goed op de inhoud’, zegt Schellens.

Er is veel concurrentie voor de Nederlandse kandidatuur. Minstens twintig andere lidstaten hebben zich kandidaat gesteld. Steden als Stockholm, Kopenhagen, Dublin, Barcelona en Bratislava dingen mee. Bij de EMA werken bijna duizend mensen. Jaarlijks trekt het agentschap zo’n 65.000 bezoekers, waarmee het een economische factor van gewicht is.

De deadline voor kandidaatstelling is 31 juli. Waarschijnlijk neemt de Europese Commissie in november een besluit, schreef het Financieele Dagblad eind juni.

Recent Posts