Leden aan het woord: Fedor Lapikas, Site Identification Specialist II – ICON Clinical Research

 In Nieuws

De ACRON wil graag meer bekendheid creëren rond het werk wat door haar leden wordt uitgevoerd. Wat gebeurt er in een CRO? Welke functies zijn er en wat zijn de carrièreperspectieven? Elke nieuwsbrief komt een andere medewerker, van een ander bedrijf aan het woord.

Naam: Fedor Lapikas
Bedrijf: ICON Clinical Research
Functienaam: Site Identification Specialist II

Wie ben je, waar werk je, wat is jouw functie? Wat houdt dat in?
Mijn naam is Fedor Lapikas, een ervaren clinical research professional en inmiddels 5,5 jaar werkzaam als Site Identification Specialist II bij ICON Clinical Research. Dit houdt in dat ik artsen en ziekenhuizen contacteer om hen te vragen of er interesse bestaat voor nieuwe klinische studies. Na ontvangst van de gegevens van de arts met betrekking tot de beoogde patiëntenpopulatie en de studiefaciliteiten, wordt door het ICON en Sponsor-Studieteam een afweging gemaakt bij welke sites een Pre-Study Visit (PSV) zal plaatsvinden. Vervolgens neemt een CRA het over om de PSV in te plannen en om de studie te monitoren en een start-up-collega begint met het verzamelen van de essentiële documenten voor de indiening bij de Ethische Comissie en begint het overleg met de site om een Clinical Trial Agreement op te stellen.

Deze site identificaties en feasibilities voer ik uit voor Nederland en België voor alle verschillende therapeutische gebieden en voor diverse sponsoren, wat het werk zeer afwisselend en boeiend maakt.

Wat is volgens jou de grootste toegevoegde waarde van jou/jouw bedrijf aan klinisch onderzoek in Nederland?
Door het snel en efficiënt uitvoeren van de siteselectie, kunnen we de studie een gunstige en vlotte start geven. Immers, “een goed begin is het halve werk”. De uitgebreide expertise en klinische ervaring van de Nederlandse ziekenhuizen en medisch specialisten brengen we geregeld onder de aandacht bij de sponsoren om Nederland “op de kaart te zetten” om ervoor te zorgen dat de Nederlandse ziekenhuizen ook mogen deelnemen aan de siteselectie. Uiteindelijk faciliteren we hiermee een gedegen start van klinische studies in Nederland, waardoor er nieuwe behandelingen kunnen worden ontwikkeld voor patiënten en de studiecentra ervaring en kennis opdoen met verschillende Investigational Medicinal Products.

Wat zijn de carrière perspectieven en mogelijkheden voor mensen in jouw functie?
Nu zijn er verschillende richtingen om verder te groeien, bijvoorbeeld naar een Site Identification Lead-functie, waarbij je een team van site identificatie-specialisten aanstuurt of om door te groeien naar een andere managementfunctie. Het voordeel van deze functie is de uitgebreide ervaring, die je opdoet met verschillende ziektebeelden en studieprotocollen, waardoor je medische kennis snel toeneemt. Ook zijn time management en communicatievaardigheden essentieel in deze functie en die skills kunnen uiteraard in allerlei functies toegepast worden.

Wat is voor jouw werk de grootste uitdaging bij de uitvoering van klinisch onderzoek in Nederland? 
ACRON doet fantastisch mooi werk om het contact tussen de verschillende CRO’s in Nederland te faciliteren en om Nederland als onderzoeksland te profileren richting de verschillende farma- en biotechbedrijven. Denk dat het vooral een kwestie is om dit mooie werk te blijven volhouden in de toekomst.

Soms is het uitdagend om de juiste ziekenhuisafdelingen of medisch specialisten te vinden en een geschikt moment te vinden om de drukbezette Principal Investigator te kunnen spreken. Echter, “de aanhouder wint”, dus uiteindelijk komt dat altijd goed met een flinke dosis doorzettingsvermogen, gezond verstand en creativiteit.

Wat verwacht je van de ACRON?
ACRON doet fantastisch mooi werk om het contact tussen de verschillende CRO’s in Nederland te faciliteren en om Nederland als onderzoeksland te profileren richting de verschillende farma- en biotechbedrijven. Denk dat het vooral een kwestie is om dit mooie werk te blijven volhouden in de toekomst.

Recent Posts