Leden aan het woord: Remco Lusthuis, Clinical Research Associate – ICON Clinical Research

 In Nieuws

De ACRON wil graag meer bekendheid creëren rond het werk wat door haar leden wordt uitgevoerd. Wat gebeurt er in een CRO? Welke functies zijn er en wat zijn de carrièreperspectieven? Elke nieuwsbrief komt een andere medewerker, van een ander bedrijf aan het woord.

Naam: Remco Lusthuis
Bedrijf: ICON Clinical Research
Functienaam: Clinical Research Associate


Wie ben je, waar werk je, wat is jouw functie? Wat houd dat in?
Mijn naam is Remco Lusthuis, en ik werk nu bijna acht jaar bij ICON Clinical Research. Ooit begonnen als Clinical Trial Assistant, maar sinds 2011 werk ik als Clinical Research Associate, of CRA. Bij deze rol horen een groot aantal taken maar in essentie zorgen CRAs er samen met hun studieteams voor dat een studie wordt uitgevoerd volgens het goedgekeurde studieprotocol, en dat iedereen de middelen en kennis in huis heeft om dit mogelijk te maken. Belangrijke onderdelen hiervan zijn bijvoorbeeld controles op het verkrijgen van geïnformeerde toestemming voor studie-deelname, maar ook het organiseren of geven van trainingen. Je bent dus een belangrijke schakel tussen de Sponsor, de onderzoekers, en de patiënten.

Wat is volgens jou de grootste toegevoegde waarde van jou/jouw bedrijf aan klinisch onderzoek in Nederland?
Het belangrijkst is denk ik de potentie van elke studie om het leven van de doelgroep beter te maken. Bij elke studie hoop je dat dit het wondermiddel is waarmee patiënten echt stappen kunnen maken, maar helaas blijkt de praktijk lastiger. Echter zelfs als niet elke studie leidt tot een nobelprijs dragen ze wel allemaal bij aan een beter begrip van de aandoening en ons lichaam, en op die manier is zelfs een studie succes, een studie met resultaat omdat de volgende studie nu gewapend is met kennis die de eerdere studie nog niet had.

Wat zijn de carrière perspectieven en mogelijkheden voor mensen in jouw functie?
Het ligt er maar helemaal aan waar je interesses liggen. Als CRA verveel je je nooit en er is genoeg afwisseling om het interessant te houden dus het is niet ongebruikelijk om door te groeien naar de Senior CRA functie en daar te blijven als het werk je bevalt.

Daarnaast krijg je als CRA met zoveel verschillende aspecten van klinische studies te maken dat een heel aantal paden zich voor je opent. Ligt je passie in het aansturen van je assistent en site teams? Misschien is Clinical Trial Manager, of CRA manager iets voor je. Houd je je liever bezig met controle van procedures en processen? Wat dacht je dan van Quality Assurance, als auditor? En dit zijn slechts twee voorbeelden- je zou ook nog kunnen denken aan Trainer, Study Start-up, of een focus op bijscholing om nog meer deuren voor je te openen.

Wat is voor jouw werk de grootste uitdaging bij de uitvoering klinisch onderzoek in Nederland?
Er is nog veel ruimte om zaken op een slimmere en efficiëntere manier aan te pakken dan dat we het nu doen, en hoewel de afgelopen jaren de ontwikkeling niet heeft stil gestaan kan dit voor mij niet snel genoeg gaan. Met TransCelerate wordt de verzameling van niet-specifieke documenten vereenvoudigd, en er is een duidelijke trend zichtbaar waar training en essentiële documentatie online beschikbaar wordt gemaakt. In deze snel veranderende wereld is de grootste uitdaging misschien nog wel het bijhouden van al deze ontwikkelingen, en het vasthouden van het zo belangrijke persoonlijke contact.

Wat verwacht je van de ACRON?
Het is een beetje preken voor eigen parochie, maar ik heb gemerkt dat ACRON zich al inzet voor beter overleg en efficiëntie in onze wereld zoals bijvoorbeeld in de kwestie rond BROK-certificering en ik hoop natuurlijk dat deze trend zich doorzet. Daarnaast is onze wereld constant in verandering: De komst van het EMA is een unieke kans om Nederland nog duidelijker op de kaart te zetten in de wereld van de farmaceutische industrie, en samen met de uitstekende kennis en infrastructuur is het mede aan de ACRON om zoveel mogelijk studies naar Nederland te halen. De studies zelf veranderen ook in rap tempo, zie bijvoorbeeld de stormachtige ontwikkeling in Biologicals en Medical Devices. Als overkoepelende organisatie kan de ACRON helpen bij het klaarmaken van Nederland voor de studies van morgen.

Recent Posts