De ACRON is de branchevereniging van CRO’ s in Nederland. Wij behartigen de collectieve belangen van de aangesloten bedrijven (leden). Dit doen we door middel van het organiseren van bijeenkomsten, zowel besloten als open, netwerk en lobby activiteiten met als voornaamste doel om Nederland als onderzoeksland optimaal te laten functioneren. Daarnaast werken wij, samen met onze partners, aan de optimalisering van Nederland als onderzoeksland en zorgen wij, door onze expertise in te brengen in diverse externe werkgroepen, voor de zichtbaarheid van de CRO’s als belangrijke partner bij klinisch onderzoek.
De ACRON, opgericht in 1995, is van oudsher de associatie van Nederlandse CRO’s (en SMO’s). Daarnaast wil de ACRON zich als associatie verbinden met alle collega’s die op contractuele basis hun diensten en expertise in het veld van klinisch onderzoek in Nederland aanbieden (freelancers / ZZP-ers). Wij vertegenwoordigen de branche richting onder meer bedrijfsleven en politiek. Klinisch onderzoek is een belangrijke stap in de continue verbetering van de gezondheidszorg. Dat geldt met name voor patiënten die deelnemen aan deze onderzoeken, als voor de opdrachtgevers. Voor beiden is het uitermate belangrijk dat klinisch onderzoek op een hoog niveau en onder de best mogelijke omstandigheden kan worden uitgevoerd. Het verbeteren van de kwaliteit en de omstandigheden namens haar leden is daarom één van de hoofddoelen van de ACRON.
Sinds de oprichting in 1995 heeft de ACRON zich ontwikkeld tot een branchevereniging die op vele gebieden, zowel nationaal als internationaal, nauw betrokken is bij discussies en ontwikkelingen rondom klinisch onderzoek. Wij zijn een partner in vele overlegstructuren, onder meer met de overheid en andere belangenorganisaties. Onze organisatie bestaat uit vrijwilligers, afkomstig uit de aangesloten bedrijven. Dat geldt voor de werkgroepen, maar ook voor het bestuur. Wij geloven dat we, door met mensen te werken die weten waar het over gaat, in discussies ook echt iets toe te voegen hebben.
Het jaarlijkse symposium, waarbij controversiële onderwerpen en/of sprekers niet gemeden worden, draagt in toenemende mate bij tot beeldvorming en discussie in ons zeer boeiende vakgebied.
Wij vertegenwoordigen graag een zo groot mogelijk deel van de beroepsgroep in Nederland, van ZZP-er tot multinational. Als je je herkent in de doelstellingen en denkt dat de ACRON toegevoegde waarde heeft voor jouw organisatie, nodigen wij je van harte uit een informatiepakket bij ons secretariaat aan te vragen.
Bedrijf: ICON
Bestuur sinds: november 2022
Bedrijf: Centre for Human Drug Research (CHDR)
Bestuur sinds: November 2017
In 2020 heeft het ACRON bestuur de doelstellingen en de ambities opnieuw geijkt. Het resultaat is een drietal speerpunten die de focus van de activiteiten van onze organisatie versterken. De activiteiten zijn gericht op de verbinding met onze leden; wat vinden zij belangrijk, in welke behoefte kan onze organisatie voorzien en aan welke activiteiten zijn de leden bereid mee te helpen? Ons overkoepelende doel blijft natuurlijk het behartigen van de belangen van de leden. Daaraan gekoppeld streven we naar meer draagvlak en zien we graag dat CRO’s die nog geen lid zijn zich aansluiten bij de ACRON.
Nederland onderzoeksland is een samenspel van veel partijen. ACRON is de linking pin voor CRO’s in Nederland: wij zorgen voor goede bekendheid en betrokkenheid bij relevante partners.
Voor de komende jaren is het versterken van de community een belangrijk speerpunt van onze organisatie, nodig om onze lange termijn doelen te behalen. Sleutelwoord daarin is “participatie”; participatie in overlegstructuren, contacten met alle medewerkers binnen onze bedrijven, samenwerking en gezamenlijk optrekken, en het delen van kennis met elkaar. De werkgroep communicatie zet alle middelen in om dat doel te bereiken. De volgende personen hebben zitting in de werkgroep Communicatie:
– Ingeborg Boddeke (ICON)
– Sietske Barentsz (Allucent)
– Kees van Ooik (Your Research)
Er is een veelheid aan activiteiten waar ons bestuur en onze leden invulling aan willen geven. De werkgroep Communicatie heeft tot taak onze leden op de hoogte te houden, maar ook om de stem van onze leden door te laten klinken in diverse media en fora. De werkgroep heeft haar werkzaamheden beperkt tot het frequenter verspreiden van nieuwsbrieven en het opstellen van een actielijst met de aandachtspunten voor het komende jaar.
Daaronder vallen activiteiten zoals nieuwsbrieven en het definieren van communicatie doelgroepen, de verslaglegging van bijeenkomsten, het aanleveren van teksten voor de website en het optimaliseren van de ACRON website, ACRON sponsoring en zichtbaarheid op de jaarlijkse CRA dag.