Leden aan het woord: Arjan Nabbe, Senior Statistical SAS Programmer – OCS Life Sciences

 In Nieuws

De ACRON wil graag meer bekendheid creëren rond het werk wat door haar leden wordt uitgevoerd. Wat gebeurt er in een CRO? Welke functies zijn er en wat zijn de carrièreperspectieven? Elke nieuwsbrief komt een andere medewerker, van een ander bedrijf aan het woord.

Naam: Arjan Nabbe
Bedrijf: OCS Life Sciences
Functienaam: Senior Statistical SAS Prgrammer

Wie ben je, waar werk je, wat is jouw functie? Wat houdt dat in?
Mijn naam is Arjan Nabbe. Vanuit mijn opleiding in biochemie en mijn onderzoek aan celmembraaneiwitten in het AMC ging ik naar de researchafdeling van de Nederlandse farmaceut Organon. Vanaf 2000 werkte ik daar als Statistisch Programmeur op onder andere de afdeling Biometrie. We analyseerden hier de resultaten van kleine en grote klinische studies en er werden medicijnregistraties bij de FDA voorbereid. Sinds 2014 werk ik bij OCS Life Sciences, een onderdeel van OCS Consulting, waar we on-site ondersteuning leveren op het gebied van programmeren aan externe partners. Met onze grote kennis van industriële standaarden zoals CDISC ondersteunen we ook klanten via interne projecten.

Een Statistisch Programmeur werkt met de resultaten die tijdens een klinische studie zijn verzameld. De resultaten komen meestal via een eCRF (elektronische Case Report Form) binnen. Met het studieprotocol als uitgangspunt, en de analyses zoals omschreven in het Statistisch Analyse Plan (SAP) als doel, zorg je voor een correcte, transparante en efficiënte verwerking van die resultaten tot complete rapportages. Hierbij wordt de software van SAS gebruikt en kunnen we via macro’s processen automatiseren.

Wat is volgens jou de grootste toegevoegde waarde van jou/jouw bedrijf aan klinisch onderzoek in Nederland?
Door onze diepgaande kennis en ervaring met de standaarden, die cruciaal zijn voor de registratie van klinische resultaten, kunnen we onze klanten ondersteunen hun data en rapportages te harmoniseren tot een gestructureerde database voor submissie. SAS en OCS Life Sciences hebben trainingsprogramma’s om belangstellende bedrijven en personen op te leiden in die standaarden. Als gecertificeerd SAS-partner kunnen we, met diensten als Managed Services, de SAS-software installeren en onderhouden.

Wat zijn de carrièreperspectieven en mogelijkheden voor mensen in jouw functie?
Na het doorlopen van een traineeship voor SAS-certificering kun je als lid van een team programmeurs werken aan de rapportage van studies. Je verantwoordelijkheden lopen uiteen van het correct rapporteren van één domain (bijvoorbeeld de bijwerkingen van een medicijn – de zogenoemde Adverse Events) tot projectmanagement van een studie. Het hoogste perspectief is Senior Consultant bij het volledig ondersteunen van een klantvraag naar optimalisatie van klinische data-opslag en rapportage. Verder kun je andere toepassingen, zoals SAS Visual Analytics, inzetten voor rapportages. Via onze unit SAS Consulting Services heb je mogelijkheden je verder in de SAS-omgeving te verdiepen.

Wat is voor jouw werk de grootste uitdaging bij de uitvoering van klinisch onderzoek in Nederland?
De grootste uitdaging in mijn werk vind ik het maken van de vertaalslag van klinische gegevens, die via zeer divers opgezette eCRF’s zijn verzameld, naar een geharmoniseerde database. Het begrijpen van het doel van de studie met de daarbij behorende keuzes van datacollectie, en een gedegen kennis van de standaarden, zijn voorwaarden om het vertaalproces efficiënt op te zetten. Door harmonisatie kan ik werken aan een overkoepelende database waarmee de verbanden tussen verschillende studies duidelijk in beeld komen en medicijnclaims onderbouwd kunnen worden.

Wat verwacht je van de ACRON?
Het verdwijnen van de grote farmaciebedrijven laat zien dat het ontzettend belangrijk is innovatief klinisch onderzoek in Nederland te blijven promoten. ACRON speelt, samen met alle leden, een belangrijke rol in het onder de aandacht blijven houden hiervan. Hoogwaardig onderzoek en het bijbehorend klinisch werk hoort in ons land thuis als we een rol willen blijven spelen in mondiale interessante klinische ontwikkelingen.

Website: www.ocs-lifesciences.com

Recent Posts